Grzyby
9 lat temuObniżenie ryzyka zachorowania na raka z pieczarkami
Grzyby zawierają związki, które wiążą się z obniżenia ryzyka wielu chorób nowotworowych. Związki takie jak lektyny i inne specyficzne białka, glukany i innych węglowodanów specjalnych, wszystkie mają potencjał zahamowania i wzrostu nowotworu. Trzy badania populacyjne wskazały, że kobiety, które jedzą średnio jednego grzyba dziennie mają obniżone o połowę ryzyko zachorowania na raka piersi , niż kobiety, które grzybów nie jedzą. Obecnie trwają badania w celu ustalenia, czy świeże grzyby i wyciągi z grzybów mogą pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka, zwłaszcza raka piersi i raka prostaty .
Grzyby pomagają walczyć z rakiem
Owoce i warzywa pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca, udaru mózgu i niektórych nowotworów .** Nie jest zaskakujące, że z grzybach również odegrać swoją rolę w obniżaniu ryzyka zachorowania na raka, nawet jeśli nie są one ani owoców ani warzyw .**
Badania pokazują, że ekstrakty grzybów zmniejszają wzrost raka piersi (Chen 2006; Martin 2010 ) . ” Jedzenie 100 gramów, a nawet mniej, grzybów dziennie może mieć wpływ na zapobieganie nowych nowotworów piersi ” , powiedział jeden z badaczy dr Shiuan Chen . Wkrótce po wczesnym odkryciu były trzy międzynarodowe badania łączące kobiety, które jedzą grzyby do 50 – 60 % mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi w porównaniu do tych, którzy nie jedzą grzyby ( Shin 2010 ; Hong 2008 ) .
Jedno z badań z Uniwersytetu Zachodniej Australii wykazały, że kobiety, które jadły średnio tylko 10 g pieczarekdzień miał 65 % mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi ( Zhang 2009 r.) . Dziesięć gramów jest o połowępieczarki . Że jest dośćniezwykłe odkrycie , stymulowanie więcej badań na temat grzybów może obniżyć ryzyko zachorowania na raka . JakCSIRO powiedział :
Najbardziej obiecujące wydają się być dane te wskazuje na odwrotną zależność między spożyciem grzybów i ryzyko raka piersi .
2012 CSIRO Grzyby i Health Report .
Jak grzyby pomaga chronić przed rakiem piersi ? Grzyb zawiera związki , które tłumią dwa enzymy zwane aromatazy . Aromatazy zamienia hormonu androgenów do estrogenów , co z kolei może sprzyjać rozwojowi raka piersi , zwłaszcza w kobiet po menopauzie ( Grube 2001; Chen 2006 ) . Obecnie , inhibitory aromatazy są stosowane w leczeniu zależnych od estrogenu raka sutka. Australijskie badania wykazały, że znalezione w grzyby dwa węglowodany hamował wzrost komórek raka piersi w laboratorium ( Jeong 2012) .
Potencjał , aby zmniejszyć ryzyko raka prostaty zbyt Enzym 5-alfa reduktazę przekształca testosteron do dihydrotestosteronu hormonów i wydają się odgrywać istotną rolę w rozwoju raka prostaty i łagodnego przerostu prostaty u mężczyzn . Badania na zwierzętach sugerują, że komórki związki grzyby hamować ten enzym , a zatem o potencjalnej roli w ochronie przeciw rakowi prostaty ( Adams 2008 ). Nowsza Australijskie badania finansowane pokazuje, że 1 – 4 pieczarek codziennie spada znacząco poziomy antygenu gruczołu krokowego ( PSA ) w jednej trzeciej mężczyzn z wysokim poziomem PSA .
Mimo, że jest zbyt wcześnie, aby powiedzieć, że grzyby jedzenie przestanie cię od zachorowania na raka piersi czy prostaty ‚przyszłość wygląda bardzo obiecująco dlagrzyb może mieć rolę w zmniejszaniu ryzyka tych dwóch najczęściej występujących nowotworów . W toku badania , sprawdzając, czy grzyby odgrywają bardzo specyficzną rolę w ochronie przed rakiem . Można zobaczyć myśli doktora Chena tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=nkf0AGxblAA . On pojawia się na 1,40.
Jest prawdopodobne , że jeden odżywczy lub związku w pożywieniu zapewnia ochronę przeciwko rakowi . To jest o wiele bardziej prawdopodobne, żesynergia wielu związków w żywności łączą skutecznie , aby zapewnić ochronę dla organizmu . To oznacza, zdrowej diety , która zawiera grzyby jeden , bardzo użyteczne źródło witamin z grupy B , minerałów i związków przeciwutleniających . Literatura:
Adams LS, Phung S, Wu X, Ki L, Chen S. White button mushrooms (Agaricus bisporus) exhibits antiproliferative and proapoptotic properties and inhibits prostate tumor growth in athymic mice. Nutrition and Cancer 2008; 60 (6): 744-756Chen S. Anti-cancer activities of white button mushrooms. Mushroom Science XVI 2004: 25 – 29
Chen S, Oh S-R, Phung S, Hur G, Ye JJ, Kwok SL, Shrode GE, Belury M, Adams SL, Williams D. Anti-aromatase activity of phytochemicals in white button mushrooms (Agaricus bisporus). Cancer Research 2006; 66 (24): 12026 – 12034 Grube BJ, Eng ET, Kao YC, Kwon A, Chen S. White button mushroom phytochemicals inhibit aromatase activity and breast cancer proliferation. Journal of Nutrition 2001; 131: 3288 – 3293
Hong SA, Kim K, Nam SJ, Kong G, Kim MK. A case-control study on the dietary intake of mushrooms and breast cancer risk among Korean women. International Journal of Cancer 2008; 122: 919 – 923
Jeong SC, Koyyalamudi SR, Jeong YT, Song CH, Pang G. Macrophage immunomodulating and antitumor activities of polysaccharides isolated from Agaricus bisporus white button mushrooms. Journal of Medicinal Food 2012; 15 (1): 58 – 65
Martin KR, Brophy SK. Commonly consumed and specialty dietary mushrooms reduce cellular proliferation in MCF-7 human breast cancer cells. Experimental Biology & Medicine 2010; 235: 1306 – 1314
Shin A, Kim J, Lim SY, Kim G, Sung MK, Lee ES, Ro J. Dietary mushroom intake and the risk of breast cancer based on hormone receptor status. Nutrition & Cancer 2010; 62 (4): 476 – 483
Zhang M, Huang J, Xie X, Holman CDJ. Dietary intakes of mushrooms and green tea combine to reduce the risk of breast cancer in Chinese women. Int J Cancer 2009; 124: 1404 – 1408