Sałatka boczniak ze śliwkami
Sałatka
- 1⁄2 kg boczniaków
- 20 dag brokułów
- 2 łodygi selera naciowego
- 10 dag mrożonych śliwek
- 3 łyżki zielonego groszku z puszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sos
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu,
- 1⁄2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Boczniaki dokładnie oczyścić, opłukać, gotować 20 minut w posolonym wrzątku, osączyć, ostudzić i pokroić na kawałki.
Brokuły podzielić na różyczki, gotować we wrzącej, osolonej wodzie, bez przykrycia, około 5 minut, osączyć, ostudzić. Seler umyć, oczyścić z włókien i pokroić w cienkie plasterki. Śliwki mrożone przelać na sicie wrzątkiem, osączyć, pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem, musztardą, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki połączyć, dodać groszek, oprószyć solą i wymieszać. Sałatkę polać sosem i posypać szczypiorkiem.