Kurczak w shii take

Skład­niki

  • 40 dag grzy­bów shii take
  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • białko z jed­nego jajka
  • łyżka sake lub wutrawnego sherry
  • sól
  • olej do smażenia
  • imbir
  • drobno posiekana cebula
  • 13 szk­lanki rosołu
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przy­go­towa­nia

Piersi z kur­czaka pokroić w 35 cm paski oraz obtoczyć w połowie por­cji mąki ziem­ni­aczanej, białku, winie. Na patelni pods­mażyć cebulę i imbir, dodać kur­czaka i chwilę podsmażyć.

W osob­nym naczyniu pods­mażyć grzyby (ok 2 min) dodać do nich kur­czaka, sos sojowy.

W chłod­nym rosole rozmieszać mąkę ziem­ni­aczaną, dodać do całości. Chwilę gotować, aż sos częś­ciowo wyparuje.

Powrót do listy przepisów