Sałatka ze świeżych pieczarek i szpinaku
Składniki
- świeże (surowe) pieczarki
- świeży szpinak
- pomidory
- szynka z indyka
- sok z cytryny
Sos jogurtowo-czosnkowy
- 200 g gęstego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Liście ze szpinaku dokładnie myjemy, pieczarki oczyszczone kroimy w plastry, (pamiętajmy, że na surowo najlepiej nadają się zamknięte i mniejsze owocniki), skrapiamy sokiem z cytryny, aby zbyt szybko nie ściemniały. Pomidory kroimy w ćwiartki. Szynkę z indyka zwijamy w ruloniki i kroimy na mniejsze kawałki. (możemy ją zastąpić gotowanym kurczakiem)
Sos: Wyciskamy przez praskę obrany czosnek, dodajemy do jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sos dodajmy bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego.