Sałatka ze świeżych pieczarek i szpinaku

Skład­niki

  • świeże (surowe) pieczarki
  • świeży szpinak
  • pomi­dory
  • szynka z indyka
  • sok z cytryny

Sos jogurtowo-​czosnkowy

  • 200 g gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przy­go­towa­nia:

Liś­cie ze szpinaku dokład­nie myjemy, pieczarki oczyszc­zone kroimy w plas­try, (pamię­ta­jmy, że na surowo najlepiej nadają się zamknięte i mniejsze owoc­niki), skrapi­amy sok­iem z cytryny, aby zbyt szy­bko nie ściem­ni­ały. Pomi­dory kroimy w ćwiartki. Szynkę z indyka zwi­jamy w ruloniki i kroimy na mniejsze kawałki. (możemy ją zastąpić gotowanym kurczakiem)

Sos: Wyciskamy przez praskę obrany czos­nek, doda­jemy do jogurtu, dopraw­iamy solą i pieprzem do smaku.

Sos doda­jmy bezpośred­nio przed podaniem.

Smacznego.