Muffiny z boczniakami
Składniki
mokre
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
suche
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
na boczniaki
- 250 g boczniaków
- 0,25 szklanki cukru
- sok 1⁄2 cytryny
- 0,25 szklanki wody
Sposób przygotowania
Boczniak kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnie i dodajemy wodę i sok z cytryny. Na małym ogniu gotujemy do czasu aż nie wyparuje większość wody. Na koniec dodajemy cukru. Boczniak będzie gotowy, aż cukier zacznie lekko karmelizować. Boczniaki odstawiamy do wystygnięcia. Mieszamy składniki suche i mokre osobno, a następnie łączymy wszystko i dodajemy boczniaki. Pieczemy ok 20 min przy 160 C