Muffiny z boczniakami

Skład­niki

mokre

  • 1 szk­lanka mleka
  • 0,5 szk­lanki oleju
  • 2 jajka

suche

  • 2 szk­lanki mąki pszennej
  • 0,5 szk­lanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody

na bocz­ni­aki

  • 250 g boczniaków
  • 0,25 szk­lanki cukru
  • sok 12 cytryny
  • 0,25 szk­lanki wody

Sposób przy­go­towa­nia

Bocz­niak kroimy w drobną kostkę, wrzu­camy na patel­nie i doda­jemy wodę i sok z cytryny. Na małym ogniu gotu­jemy do czasu aż nie wyparuje więk­szość wody. Na koniec doda­jemy cukru. Bocz­niak będzie gotowy, aż cukier zacznie lekko karmeli­zować. Bocz­ni­aki odstaw­iamy do wystyg­nię­cia. Mieszamy skład­niki suche i mokre osobno, a następ­nie łączymy wszys­tko i doda­jemy bocz­ni­aki. Pieczemy ok 20 min przy 160 C