Sernik na zimno z borówkami

Skład­niki

  • 800 g serka homog­e­ni­zowanego waniliowego
  • 30 g żelatyny (2 czu­bate łyżki)
  • 400 ml śmi­etany 36 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 ulu­bione galaretki
  • borówki
  • biszkopty

Sposób przy­go­towa­nia

Dwie galaretki robimy uży­wa­jąc 700 ml wody, studz­imy i odstaw­iamy, aby zaczęły tężeć. Żelatynę wsy­pu­jemy do kubeczka i zale­wamy wodą, tyle, żeby ją przykryć, dobrze mieszamy, aż się rozpuści. Dole­wamy odrobinę wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta, ale również na tyle płynna, aby ją wlać. Śmi­etanę ubi­jamy z cukrem pudrem na bitą śmi­etanę. Do tego doda­jemy serek, razem mik­su­jemy kilka sekund i cały czas mik­su­jąc powoli wle­wamy żelatynę. Spód tor­town­icy wykładamy biszkop­tami, następ­nie wle­wamy masę śmi­etankową, która posy­pu­jemy borówkami, na wierzch wle­wamy lekko wys­tudzoną, lekko tęże­jącą już galaretkę. Tak przy­go­towany sernik odstaw­iamy do lodówki, aż stężeje.

Smacznego