Sernik na zimno z borówkami
Składniki
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego
- 30 g żelatyny (2 czubate łyżki)
- 400 ml śmietany 36 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 ulubione galaretki
- borówki
- biszkopty
Sposób przygotowania
Dwie galaretki robimy używając 700 ml wody, studzimy i odstawiamy, aby zaczęły tężeć. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą, tyle, żeby ją przykryć, dobrze mieszamy, aż się rozpuści. Dolewamy odrobinę wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta, ale również na tyle płynna, aby ją wlać. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami, następnie wlewamy masę śmietankową, która posypujemy borówkami, na wierzch wlewamy lekko wystudzoną, lekko tężejącą już galaretkę. Tak przygotowany sernik odstawiamy do lodówki, aż stężeje.
Smacznego