Sezon na białe szparagi

9 lat temu

Sezon na białe szparagi również rozpoczęty. A czy wiecie jak przy­go­tować szparagi?

Białe szparagi obier­amy ze skórki obier­aczką do warzyw, cie­ni­utko, pomi­ja­jąc główki. Zielone szparagi tego nie wyma­gają, jedynie odci­namy nożem łuski na łody­gach. Musimy jed­nak odciąć zdrew­ni­ałe końcówki. Szparagi miękną od główki dlat­ego przy­datny będzie wysoki gar­nek. Wstaw­iamy do niego pio­nowo, luźno związane szparagi. Ich główki powinny wys­tawać ponad poziom wody, aby miękły gotu­jąc się na parze. Zielone szparagi wystar­czy gotować 23 min­uty. Białe gotu­jemy nieco dłużej, ok. 1015 minut do momentu, aż wid­elec będzie łatwo się w nie wbi­jał. Nie zapom­ni­j­cie wody osolić i dodać odrobinę cukru. Smacznego !