Pieczarki nadziewane

Skład­niki

  • 12 dużych pieczarek
  • 1 filet z kurczaka
  • por
  • 15 dag gęstej, kwaśnej śmietany
  • 10 dag śmi­etany kremówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartej goudy
  • 2 łyżki oleju,
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przy­go­towa­nia

Pieczarki oczyś­cić, oder­wać nóżki od kapeluszy, a następ­nie posiekać. Filet pokroić w kostkę. Oczyś­cić i opłukać pory oraz pokroić w talarki. Czos­nek prze­cis­nąć przez praskę. Na roz­grzanym oleju pods­mażyć mięso, następ­nie dodać por, czos­nek i posiekane pieczarki, dusić przez kilka minut. Część natki użyć do deko­racji, a resztę posiekać i wymieszać z nadzie­niem. Napełnić masą kapelusze pieczarek i posy­pać utar­tym serem. Piec przez 10 minut w tem­per­aturze 225 stopni C. Zmieszać kremówkę z kwaśną śmi­etaną, doprawić solą i pierzem. Polać pieczarki sosem.

Powrót do listy przepisów