Pieczarki nadziewane
Składniki
- 12 dużych pieczarek
- 1 filet z kurczaka
- por
- 15 dag gęstej, kwaśnej śmietany
- 10 dag śmietany kremówki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartej goudy
- 2 łyżki oleju,
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka
Sposób przygotowania
Pieczarki oczyścić, oderwać nóżki od kapeluszy, a następnie posiekać. Filet pokroić w kostkę. Oczyścić i opłukać pory oraz pokroić w talarki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso, następnie dodać por, czosnek i posiekane pieczarki, dusić przez kilka minut. Część natki użyć do dekoracji, a resztę posiekać i wymieszać z nadzieniem. Napełnić masą kapelusze pieczarek i posypać utartym serem. Piec przez 10 minut w temperaturze 225 stopni C. Zmieszać kremówkę z kwaśną śmietaną, doprawić solą i pierzem. Polać pieczarki sosem.