Zapiekanka z pieczarkami i serem

Skład­niki

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag grzybów
  • 2 cebule
  • 30 dag żółtego sera
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 2 łyzki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przy­go­towa­nia

Ziem­ni­aki obrać i pokroić w talarki (45 mm). Włożyć do żarood­pornego naczy­nia polać ole­jem, przykryć i zapiekać przez około 3040 minut. Pokro­joną cebulę zeszk­lić, dodać do niej pokro­jone na kawałki grzyby i chwilę smażyć.

Pieczarki z cebulą rozłożyć równomiernie na warst­wie ziem­ni­aków. Zalać śmi­etaną wymieszaną z jajkiem, solą, natka pietruszki i pieprzem. Wierzch posy­pać star­tym serem oraz ostra papryczką. Zapiekać kole­jne 10 minut.

Powrót do listy przepisów