Zapiekanka z pieczarkami i serem
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 40 dag grzybów
- 2 cebule
- 30 dag żółtego sera
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 2 łyzki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, ostra papryka
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki (4−5 mm). Włożyć do żaroodpornego naczynia polać olejem, przykryć i zapiekać przez około 30 – 40 minut. Pokrojoną cebulę zeszklić, dodać do niej pokrojone na kawałki grzyby i chwilę smażyć.
Pieczarki z cebulą rozłożyć równomiernie na warstwie ziemniaków. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem, solą, natka pietruszki i pieprzem. Wierzch posypać startym serem oraz ostra papryczką. Zapiekać kolejne 10 minut.