Placek z boczniaka

Skład­niki

  • 50 dag boczniaków
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmi­etany 12 proc.
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • słodka papryka, sól

Sposób przy­go­towa­nia

Grzyby umyć, osączyć i pokroić w paski. Jajka ubić ze śmi­etaną oraz solą. Następ­nie dodać mąkę i wymieszać. Czos­nek pokrój w plas­terki, zru­mień na maśle. Bocz­ni­aki smażyć 5 minut na sil­nym ogniu, stale miesza­jąc. Zalać jajkami, oprószyć papryką, posy­pać czosnkiem i szczy­p­i­orkiem i wstawić na chwilę do piekarnika nagrzanego do tem­per­atury 200 C.

źródło: OGRODY Nr 3 marzec 2006

Powrót do listy przepisów