Zupa z boczniaka i zielonego groszku

Skład­niki

  • 70 dag boczniaków
  • seler
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • puszka zielonego groszku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • sos sojowy
  • imbir, natka pietruszki, pieprz, olej

Sposób przy­go­towa­nia

Grzyby umyć, osączyć i pokroić w paski Groszek odsączyć. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w słupki, a cebulę w plas­terki. W woku lub na głębok­iej patelni roz­grzać oliwę. Pods­mażyć cebulę, dodać grzyby i chwile razem pods­mażać. Przełożyć zawartość patelni do dużego gar­nka. Dodać resztę warzyw, imbir, wlać bulion, przyprawić sosem sojowym i gotować przez 1520 minut. Zagęś­cić zupę mąką ziem­ni­aczaną rozprowad­zoną kilkoma łyżkami wody, a następ­nie zago­tować. Doprawić pieprzem, posy­pać posiekaną natką.

źródło: OGRODY Nr 3 marzec 2006

Powrót do listy przepisów