Zupa z boczniaka i zielonego groszku
Składniki
- 70 dag boczniaków
- seler
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- puszka zielonego groszku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 litry bulionu drobiowego
- sos sojowy
- imbir, natka pietruszki, pieprz, olej
Sposób przygotowania
Grzyby umyć, osączyć i pokroić w paski Groszek odsączyć. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w słupki, a cebulę w plasterki. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, dodać grzyby i chwile razem podsmażać. Przełożyć zawartość patelni do dużego garnka. Dodać resztę warzyw, imbir, wlać bulion, przyprawić sosem sojowym i gotować przez 15 – 20 minut. Zagęścić zupę mąką ziemniaczaną rozprowadzoną kilkoma łyżkami wody, a następnie zagotować. Doprawić pieprzem, posypać posiekaną natką.
źródło: OGRODY Nr 3 marzec 2006