Sałatka boczniak ze śliwkami

Sałatka

  • 12 kg boczniaków
  • 20 dag brokułów
  • 2 łodygi sel­era naciowego
  • 10 dag mrożonych śliwek
  • 3 łyżki zielonego groszku z puszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sos

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu,
  • 12 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przy­go­towa­nia

Bocz­ni­aki dokład­nie oczyś­cić, opłukać, gotować 20 minut w posolonym wrzątku, osączyć, ostudzić i pokroić na kawałki.

Brokuły podzielić na róży­czki, gotować we wrzącej, osolonej wodzie, bez przykrycia, około 5 minut, osączyć, ostudzić. Seler umyć, oczyś­cić z włókien i pokroić w cienkie plas­terki. Śli­wki mrożone prze­lać na sicie wrzątkiem, osączyć, pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem, musz­tardą, solą i pieprzem.

Wszys­tkie skład­niki połączyć, dodać groszek, oprószyć solą i wymieszać. Sałatkę polać sosem i posy­pać szczypiorkiem.