Sałatka z shii take

Potrawa

  • 1 sałata strzępiasta
  • 10 grzy­bów shii take
  • 20 dag zielonej fasoli szparagowej
  • 2 świeże mandarynki
  • czer­wona cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • imbir
  • 4 łyżki oliwy

sos

  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki słod­kiego chili
  • sos sojowy

Sposób przy­go­towa­nia

Skład­niki sosu staran­nie wymieszać. Grzyby oczyś­cić i pokroić paseczki. Cebule pokroić w talarki. Mandarynki obierz ze skórki i białych osłonek. Sałatę por­wać na kawałki a następ­nie włożyć do salaterki. Dodać mandarynki i delikat­nie wymieszać. Na roz­grzany olej wrzu­cić czos­nek, cebulę, fasolkę, imbir i grzyby. Smażyć często miesza­jąc, póki fasola nie zmięknie. Zawartość patelni połączyć z sałatą i mandarynkami, poleć sosem.

źródło: OGRODY Nr 3 marzec 2006

Powrót do listy przepisów