Sałatka z shii take
Potrawa
- 1 sałata strzępiasta
- 10 grzybów shii take
- 20 dag zielonej fasoli szparagowej
- 2 świeże mandarynki
- czerwona cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- imbir
- 4 łyżki oliwy
sos
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki słodkiego chili
- sos sojowy
Sposób przygotowania
Składniki sosu starannie wymieszać. Grzyby oczyścić i pokroić paseczki. Cebule pokroić w talarki. Mandarynki obierz ze skórki i białych osłonek. Sałatę porwać na kawałki a następnie włożyć do salaterki. Dodać mandarynki i delikatnie wymieszać. Na rozgrzany olej wrzucić czosnek, cebulę, fasolkę, imbir i grzyby. Smażyć często mieszając, póki fasola nie zmięknie. Zawartość patelni połączyć z sałatą i mandarynkami, poleć sosem.
źródło: OGRODY Nr 3 marzec 2006