O grzybach
Pieczarki wzbogacone w witaminę D.
Pieczarki zawierają w sobie w prowitaminę D2, ale australijscy producenci postanowili zwiększyć jej ilość. Nie lubicie produktów wzmacnianych chemicznie wytworzonymi witaminami ? – Ja też nie.…Ale w ten przypadek jest zupełnie inny.
Dwie australijskie firmy przy użyciu nowej techniki naśladują naturę stymulując grzyby do tego, żeby same produkowały witaminę! Dyrektor generalny australijskiego plantatora (Greg Seymour) tłumaczy, że grzyby tak jak ludzie potrafią same wytwarzać witaminę D. Jedynie 2 minuty i 58 sekund wystawienia pieczarek na działanie światła UV wystarcza do wygenerowania zalecanej dziennej dawki witaminy D! „Światło zmienia ergosterol (który występuje w grzybach) w prowitaminę D2, tak jak stałoby się to w przyrodzie” –mówi Greg.
Oby producenci wszelakiego jedzenia częściej korzystali z naturalnych rozwiązań… :)