Penne z tuńczykiem i boczniakmi w sosie pomidorowym

Penne z tuńczykiem i boczniakami w sosie pomidorowym

Skład­niki

  • 250 g boczniaków
  • 1 puszka pomi­dorów krojonych
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie naturalnej
  • 2 cebule śred­niej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g makaronu penne
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przy­go­towa­nia

Bocz­niak pokro­jony w paski, cebulę pokro­joną w kosteczkę i odsąc­zonego tuńczyka smażymy ok 5 min, następ­nie doda­jemy kro­jone pomi­dory i ząbki czosnku prze­ciśnięte przez praskę i dusimy od 5 do 10 min. Dopraw­iamy solą i pieprzem.

Makaron gotu­jemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i łączymy z sosem.

Przed podaniem posy­pu­jemy parmezanem.