Mix grzybów azjatyckich z makaronem ryżowym i kurczakiem
Składniki:
- makaron ryżowy 200 g
- 200 g kurczaka
- 1 marchewka
- mała cebula
- 150 g mixu grzybów azjatyckich (shimeji, eryngii, shii take)
- olej do smażenia
- sól
- sos sojowy
- 1⁄2 szklanki bulionu (opcjonalnie)
- cebula dymka
Sposób przygotowania: Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę, marchewkę startą na tarce na grubym oczku, cebulę kroimy w piórka, z grzybów shimeji odcinamy korzeń, grzyby shii take i eryngii kroimy w paski. Na patelni, na rozgrzany olej wrzucamy kurczaka smażymy przez 3 minuty, następnie dodajemy grzyby i cebule, ciągle mieszając, na koniec dodajemy marchewkę i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i sosem sojowym wg uznania. Dusimy kilka minut pod przykryciem. Na koniec dodaje ugotowany makaron. Posypujemy posiekaną cebulką
Smacznego.