Mix grzybów azjatyckich z makaronem ryżowym i kurczakiem

makaron z grzybami azatyckimi

Skład­niki:

  • makaron ryżowy 200 g
  • 200 g kurczaka
  • 1 marchewka
  • mała cebula
  • 150 g mixu grzy­bów azjaty­c­kich (shimeji, eryn­gii, shii take)
  • olej do smażenia
  • sól
  • sos sojowy
  • 12 szk­lanki bulionu (opcjonalnie)
  • cebula dymka

Sposób przy­go­towa­nia: Makaron ryżowy gotu­jemy w osolonej wodzie. Kur­czaka kroimy w kostkę, marchewkę startą na tarce na grubym oczku, cebulę kroimy w piórka, z grzy­bów shimeji odci­namy korzeń, grzyby shii take i eryn­gii kroimy w paski. Na patelni, na roz­grzany olej wrzu­camy kur­czaka smażymy przez 3 min­uty, następ­nie doda­jemy grzyby i cebule, cią­gle miesza­jąc, na koniec doda­jemy marchewkę i zale­wamy bulionem. Dopraw­iamy solą i sosem sojowym wg uzna­nia. Dusimy kilka minut pod przykryciem. Na koniec dodaje ugo­towany makaron. Posy­pu­jemy posiekaną cebulką

Smacznego.

makaron z grzybami azatyckimi